In de Vaticaanse Musea – onderdeel van het Apostolisch Paleis van de paus – zijn enkele van de belangrijkste kunstschatten van het Vaticaan te bewonderen. De musea zijn verspreid over verschillende gebouwen, die vanaf de 16e eeuw zijn verrezen en later aan elkaar zijn verbonden. De Sixtijnse Kapel is onderdeel van de Vaticaanse Musea en niet los te bezoeken.

Achtergrond

In dezelfde jaren dat Michelangelo bezig was met het plafond van de Sixtijnse Kapel, schilderde de kunstenaar Rafaël enkele van zijn beroemdste meesterwerken in de Kamers van Rafaël. Schilderijen van andere vooraanstaande Italiaanse kunstenaars vind je in de Vaticaanse Pinacotheek, waar zich ook de bekende spiraaltrap bevindt. De 120 meter lange Kaartengalerij – met door Danti geschilderde topografische kaarten van Italië – is eveneens het bezoeken waard!

Misschien nog wel fascinerender dan de vele schilderijen zijn de beeldhouwwerken. De meeste staan in het Pio-Clementino Museum, inclusief de meer dan tweeduizend jaar oude Laocoöngroep. Deze Oud-Griekse standbeelden, door de paus gekocht van een boer die ze opgegraven had, waren in 1506 de eerste werken van het museum. Het Chiaramontimuseum is een ander museum met veel beeldhouwwerken en in het Gregoriano Etrusco Museum zijn overblijfselen uit de Etruskische periode (die aan het Romeinse Rijk vooraf ging) te bekijken.

De Sixtijnse Kapel

https://www.youtube.com/watch?v=9NTBVP79Gdw

De Sixtijnse Kapel werd aan het eind van de 15e eeuw gebouwd in opdracht van paus Sixtus IV. Op de zijmuren van de kapel staan prachtige werken van onder andere Botticelli, Perugino en Rosselli. Nog veel bekender zijn de werken van Michelangelo. In 1508 werd de Toscaanse kunstenaar door de paus uitgenodigd om op het plafond de twaalf apostelen te schilderen. Vier jaar later was het werk eindelijk af en tot op de dag van vandaag geldt het als een groot meesterwerk. Toch zou Michelangelo zichzelf nog een keer overtreffen. Van 1535 tot 1541 schilderde hij op de wand achter het altaar zijn versie van het laatste oordeel. Destijds zorgde deze voorstelling voor veel beroering vanwege het vele naakt.

Op het moment dat er een nieuwe paus moet worden gekozen sluit de Sixtijnse kapel en gaan de kardinalen in conclaaf over wie er uit hun midden de volgende Heilige vader zal zijn. Pas als er witte rook uit de schoorsteen van het Vaticaan komt gaan de dikke houten deuren weer open.

Meer informatieKoop e-ticket(s)

Koop je toegangskaarten voor de Vaticaanse Musea + Sixtijnse Kapel online bij onze partner Tiqets en loop langs de wachtrij.
Betrouwbaar, voordelig, betalen met iDeal

Bereikbaarheid

plattegrond Vaticaanse Musea Rome

De Sixtijnse Kapel (A op de kaart) is onderdeel van de Vaticaanse Musea (B) in het noorden van Vaticaanstad. Vanaf metrostation Ottaviano San Pietro – Musei Vaticani (1) is het ongeveer 5 minuten lopen. Halte S. Pietro (2) van tramlijn 19 is een andere optie. De buslijnen 81 en 492 stoppen eveneens bij de ingang van de Vaticaanse Musea.

Praktische informatie

Hotel in Rome » Bezienswaardigheden » Vaticaanse Musea