Spaanse Trappen

De Spaanse Trappen liggen midden in de mooiste barokke wijk van Rome en vormen een populaire plek om even uit te rusten. De in totaal 138 treden verbinden een oude kerk met de wereldberoemde Piazza di Spagna. Doordat de Spaanse Trappen goed bereikbaar zijn met de metro en op loopafstand liggen van veel andere belangrijke bezienswaardigheden kom je er waarschijnlijk vanzelf een keer langs. De mooiste tijd om op één van de treden neer te strijken is het uur voor zonsondergang.

Achtergrond

Net zoals de Trevifontein (enkele straten naar het zuiden) waren de Spaanse Trappen een poging van de paus om het stadsaanzicht van Rome te verfraaien. In een competitie – waar architecten zelf met een voorstel mochten komen – waren het uiteindelijk Francesco de Sanctis en Alessandro Specchi die tussen 1723 en 1725 deze breedste treden van Europa mochten aanleggen. Het geheel werd deels betaald door Frankrijk, dat in het bezit was van de zestiende-eeuwse kerk Trinità dei Monti, bovenaan de treden. Als je de trappen aandachtig bekijkt zie je daarom zowel de fleur-de-lis van het Franse koningshuis, als de adelaar en de kroon van paus in de versieringen verwerkt. Om het internationaal te houden: de trappen danken hun naam aan de Spaanse Ambassade, die in het verleden aan de voet van de trappen gevestigd was.

https://www.youtube.com/watch?v=aRj_cIOhGuo

Het zijn niet alleen de Spaanse Trappen zelf die deze locatie in de stad zo interessant maakt voor toeristen. De directe omgeving wordt namelijk gekenmerkt door enkele van de mooiste barokstijlen van de Italiaanse hoofdstad. Zo is er de Piazza di Spagna, een plein met daarop een prachtige (door de legendarische architect Bernini ontworpen) fontein. Direct tegenover de treden begint de zeer nauwe Via Condotti, een van de belangrijkste Italiaanse winkelstraten met talloze vestigingen van bekende designers. Aan de Piazza di Spagna staat ook nog het huis van de Engelse dichter John Keats, over wie nu een klein museum te bezoeken is. Bovenaan de Spaanse Trappen – direct voor de kerk – is nog een obelisk uit de Romeinse tijd te vinden, terwijl de Villa Medici met een tuin en een kunstmuseum ook zeer aangenaam is. Van daaruit loop je makkelijk door naar Villa Borghese, met een fantastisch uitzicht over het Romeinse stadscentrum!

Bereikbaarheid

plattegrond Spaanse Trappen Rome

De Spaanse Trappen (A op de kaart) zijn niet lastig te vinden. Als je de metro neemt naar station Spagna (1) en vervolgens de uitgang neemt naar de Piazza di Spagna, kom je in een kleine zijstraat direct naast de trappen uit. Ook is het mogelijk de elektrische bus 116 te nemen, met onder andere haltes bij het Pantheon en de Trevifontein om op te stappen.

Praktische informatie

  • Italiaanse naam: Scalinata della Trinità dei Monti
  • Openingstijden + Toegangsprijzen: niet van toepassing, gratis te bezoeken
  • Nabije bezienswaardigheden: Trevifontein, Villa Borghese
  • Rioni van Rome: Campo Marzio (IV)
  • Tijdsbestek: een klein uur
Hotel in Rome » Bezienswaardigheden » Spaanse Trappen