Sint-Pietersbasiliek

OpeningstijdenToon prijzen

Een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek begint op het Sint-Pietersplein, waar je officieel Italië verlaat en Vaticaanstad betreedt. Tussen de vele honderden zuilen en pilaren – die zich uitstrekken als de open armen van de kerk – loop je vervolgens naar de basiliek. Voordat de huidige Sint-Pietersbasiliek werd gebouwd (tussen 1506 en 1626) stond op deze plek een kerk ter ere van Petrus, één van de twaalf apostelen. Voor veel katholieken geldt Petrus, die in het jaar 64 op de Vaticaanse heuvel werd gekruisigd, als de grondlegger van hun kerk.

Achtergrond

Van de vijf toegangsdeuren zijn de middelste drie voor iedereen te gebruiken, de linker- en rechterdeur zijn alleen bestemd voor de paus. Je komt binnen in het enorme middenschip met talloze altaren, praalgraven, monumenten en beeldhouwwerken van heiligen. Hoogtepunten zijn de Pietà van kunstenaar Michelangelo en de Baldakijn van Bernini, boven het graf van Petrus. Volgens de overlevering is het brons van de baldakijn afkomstig uit het dak van het Pantheon.

In de crypte onder de Sint-Pieter zijn tientallen graftombes van overleden pausen te bezichtigen, waaronder het graf van paus Johannes Paulus II. Wil je de kerk vanuit een ander perspectief bekijken? Beklim dan de koepel en werp onderweg een blik in het middenschip. Op het dak van de 138 meter hoge kerk heb je een prachtig uitzicht over Rome!

Meer informatieKoop e-ticket(s)

Koop je toegangskaarten voor de Sint-Pietersbasiliek online bij onze partner Tiqets en loop langs de wachtrij.
Betrouwbaar, voordelig, betalen met iDeal

Bereikbaarheid

plattegrond Sint-Pietersbasiliek Rome

Een gebouw met de afmetingen van de Sint-Pietersbasiliek (A op de kaart) is in Vaticaanstad natuurlijk niet lastig te vinden. Als je de metro neemt naar Ottaviano San Pietro – Musei Vaticani (1) op lijn A en daarna de Via Ottaviano volgt zul je de koepel al snel zien verschijnen. Tramlijn 19 naar halte S. Pietro (2) nemen is een andere optie, terwijl de buslijnen 81 en 492 bij de Vaticaanse Musea (B) stoppen.

Praktische informatie