Het Forum Romanum was in het oude Rome het politieke, religieuze en economische centrum van het wereldrijk. Vandaag de dag is het Forum het grootste openluchtmuseum van de stad. Tijdens de gloriedagen van het Romeinse Rijk kwam in dit gebied de senaat bijeen, hielden de keizers er hun optochten en waren de belangrijkste en grootste tempels er te vinden. Met vele tientallen zeer indrukwekkende ruïnes is het Forum Romanum één van de toeristische hoogtepunten in Rome, zeker op het gebied van geschiedenis en architectuur.

Achtergrond

Feitelijk bestaat het Forum Romanum uit de overblijfselen van een grote verzameling tempels, overheidsgebouwen en gerechtshoven die er over een periode van meer dan duizend jaar gebouwd zijn. Sommige ruïnes verkeren in erg goede staat, terwijl van anderen nog slechts de fundamenten te bekijken zijn. De ruïnes hebben zeer verschillende bouwstijlen en geven met wat fantasie een goed beeld van het oude Rome. In de Capitolijnse Musea die aan het terrein grenzen vind je veel beeldhouwwerken die ooit op het Forum gestaan hebben.

De centrale straat van het Forum Romanum was de Via Sacra, die ook tegenwoordig de belangrijkste weg is die je kunt aflopen om de ruïnes te bekijken. Tot de best bewaard gebleven gebouwen aan deze straat behoort de Curia Julia, het complex waar de senaat van Rome bijeenkwam en waar je zelfs naar binnen kunt! Ook het Tabularium, waar de staatsarchieven bewaard werden, verkeert nog in prima staat. Andere publiekstrekkers zijn de Boog van Septimius Severus – een prachtige marmeren triomfboog gebouwd na een militaire overwinning van Rome op de Parthen – en de Tempel van Venus en Roma, een belangrijk centrum voor de rechtspraak.

Van de religieuze gebouwen zijn de Tempel van Antoninus en Faustina en de Tempel van Romulus nog in zeer goede staat behouden. De laatste staat vooral bekend om de bijna tweeduizend jaar oude bronzen deuren. Minder goed bewaard maar minstens zo mooi zijn daarnaast de zuilen van de Tempel van Saturnus, waar onder andere het goud en zilver van de Romeinse staat opgeslagen lag. Overblijfselen van bijvoorbeeld het Huis van de Vestaalse Maagden en de Tempel van Vesta zijn tenslotte nauwelijks herkenbaar, maar dragen ook zeker bij aan de unieke archeologische sfeer van het Forum Romanum.

Meer informatieKoop e-ticket(s)

Koop je toegangskaarten voor het Forum Romanum online bij onze partner Tiqets en loop langs de wachtrij.
Betrouwbaar, voordelig, betalen met iDeal

Bereikbaarheid

plattegrond Forum Romanum Rome

Het Forum Romanum (A op de kaart) is eenvoudig bereikbaar vanaf het Colosseum. Neem de metro naar station Colosseo (1) op lijn B of de tram (2) op lijn 3 en volg vanaf daar de Via dei Fori Imperiali richting de ruïnes. De ingang (3) is tegenover de kruising met de Via Cavour.

Praktische informatie

  • Openingstijden + e-Ticket(s) kopen
  • Italiaanse naam: Foro Romano
  • Officiële website Forum Romanum: Op dit moment is er geen officiële website
  • Nabije bezienswaardigheden: Capitolijnse Musea, Forum van Trajanus
  • Rioni van Rome: Campitelli (X)
  • Tijdsbestek: twee tot drie uur
Hotel in Rome » Bezienswaardigheden » Forum Romanum