In het Colosseum vochten tijdens de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk gladiatoren met elkaar en met wilde dieren. Nog steeds is het één van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Rome. Omdat het Colosseum vrij goed bewaard is gebleven kun je je bij een bezoek makkelijk een voorstelling maken van de bloederige taferelen die zich hier afgespeeld hebben. Kortom: het colosseum mag je niet overslaan tijdens je stedentrip!

Achtergrond

Na bijna 2000 jaar zijn de puur voor het volksvermaak georganiseerde gladiatorengevechten nog steeds heel bekend en berucht. Speciaal getrainde slaven en gevangenen – en soms ook vrijwillige deelnemers – gingen elkaar in de arena met exotische wapens te lijf, vaak totdat de dood er op volgde. Overigens bleven de gevechten niet beperkt tot de menselijke deelnemers, want maar al te vaak moesten de gladiatoren het opnemen tegen leeuwen, beren, krokodillen en zelfs olifanten en neushoorns. Het Colosseum bood plaats aan 50.000 toeschouwers en werd speciaal gebouwd voor deze gevechten.

Met zijn 188 meter lengte, 156 meter breedte en 49 meter hoogte was het destijds één van de grootste bouwwerken van de stad. Ook vandaag de dag zijn de grotendeels intacte muren met tientallen arcades, bijna tachtig toegangspoorten en de voormalige tribunes nog altijd bijzonder indrukwekkend. In de arena zelf kun je tegenwoordig het hypogeum bekijken. Dit was een uitgebreid labyrint van valkuilen, gangen en liften dat zorgde voor talloze verrassingen tijdens de bloederige evenementen. Over dit gangenstelsel was oorspronkelijk een houten vloer gebouwd, waarvan aan het oostelijke uiteinde van van de arena een stukje is gereconstrueerd. Tijdens de voorstellingen zelf werd deze houten vloer bedekt met zand, rotspartijen en zelfs struiken en bomen om het hele spektakel realistischer te maken.

Meer informatieKoop e-ticket(s)

Koop je toegangskaarten voor het Colosseum online bij onze partner Tiqets en loop langs de wachtrij.
Betrouwbaar, voordelig, betalen met iDeal

Bereikbaarheid

plattegrond Colosseum Rome

Het Colosseum (A op de kaart) is te vinden midden in het oude centrum van Rome, niet ver van het Forum Romanum en het Circus Maximus. Reis je per metro, dan is het Colosseum eenvoudig te bereiken door uit te stappen bij station Colosseo (1) op lijn B. Tramlijn 3 heeft een halte (2) met dezelfde naam aan de oostzijde van het gebouw. In beide gevallen ligt het Colosseum direct aan de andere kant van de weg, dus je kunt het onmogelijk missen.

Praktische informatie